Jeugd Orkest Stad Brunssum

Square

Jeugd Orkest Stad Brunssum

Het jeugdorkest is een opleidingsorkest waarin jeugdige leden kennis kunnen maken met het samen musiceren. De jongeren zijn van de blokfluit, via de Samenspelgroep (ook wel leerlingensemble genoemd) ingestroomd in een klein harmonieorkest, dat vrijwel alleen bestaat uit leeftijdgenoten. De bezetting is vrijwel constant en is een afspiegeling van die van een harmonieorkest. Het orkest staat sinds juni 2019 onder leiding van Maarten Reumkens, die het stokje over nam van Noelle Rusin.

De jeugd repeteert elke maandagavond van 18.30 tot 19.45 uur in het Trefcentrum Treebeek aan de Maanstraat 20 in Brunssum. Kom gerust langs om kennis te maken met onze leuke club.

Mary Kouwenhoven

MAANDAGAVOND IN TREEBEEK
Om half 7 loop ik het Trefcentrum Treebeek aan de Maanstraat binnen. Ik moet even wachten, want mijn contactpersoon is nog in gesprek met een jongen van een jaar of 8 en zijn moeder. Geen probleem. Aan de bar van het Trefcentrum staan krukken en er is er nog een vrij. De jongen voelt er wel iets voor om muziek te gaan maken, ook al hoort hij dat er best wel veel vrije tijd in gaat zitten. Zijn moeder kan niet naar de repetitie kijken omdat ze zijn zusje moet ophalen, maar dat boeit hem niet echt. Vastberaden loopt hij mee naar de oefenruimte van het orkest. Vanaf de eerste noot lijkt hij er helemaal in op te gaan…

DE DIRIGENT
Er wordt hard en serieus geoefend. Dirigente Noelle Rusin loopt rond en heeft aandacht voor iedereen. Ik kan niet precies horen wat zij allemaal zegt, maar er wordt regelmatig gelachen. Soms moet een bepaald stuk drie, vier keer over.
 Als lid van het orkest moet je dus geduld hebben. Minstens net zoveel als de dirigent(e). Maar het allerbelangrijkste: zelfs ik hoor dat het elke keer beter klinkt. Het is dus niet voor niets, al die moeite!

HET ORKEST
Jeugdorkest Stad Brunssum is een opleidingsorkest waarin je kennis kunt maken met het samen musiceren. De meeste jongeren zijn van de blokfluitgroep, via de samenspelgroep ingestroomd in het kleine harmonieorkest, dat bestaat uit leeftijdsgenoten tussen de acht en twintig jaar. Er wordt muziek gespeeld uit musicals en Disneyfilms, maar ook popmuziek komt aan de beurt. Het orkest geeft regelmatig leuke concerten, bijvoorbeeld het Nieuwjaarsconcert. Er wordt dan samengespeeld met de ‘moeder’vereniging Harmonie Orkest Concordia Treebeek. Daarnaast worden diverse activiteiten georganiseerd: speurtocht, zwemmen, reisjes (Efteling) en natuurlijk het kamp. Er wordt elke maandagavond van half zeven tot acht uur. Als je erover nadenkt om mee te gaan doen, loop dan gewoon rond kwart over zes even binnen..

NOTEN KRAKEN
Noten lezen… Ik weet dat ik het ooit kon. (Inderdaad… toen ik 50 jaar geleden blokfluit speelde op de lagere school.) Maar ja, dat is jááááren geleden. Ik ben ze allemaal weer vergeten. Dus vind ik het onwijs knap hoe de leerlingen de ene na de andere melodie uit hun instrument toveren.