Beschermvrouwe

Square

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom ik Beschermvrouwe van Harmonie Orkest Concordia ben…

Mijn eerste kennismaking met Brunssum voelde meteen goed.

Die eerste kennismaking was eind 2019. Ik was 10 jaar wethouder en loco-burgemeester geweest in Brabant en solliciteerde naar de functie van burgemeester van Brunssum. Brunssum was voor mij toen nog onbekend. Het was een bestuurlijke maar ook persoonlijke uitdaging. Toch durfde ik die stap aan. Omdat het bij de allereerste kennismaking al meteen goed voelde.

Wat goed voelde aan Brunssum, zo was mijn eerste indruk, is het karakter van deze gemeente. Brunssum is een mooie gemeente met een rijke historie en een rijk verenigingsleven. Een diverse gemeente, gelegen in een grensgebied met geweldig veel potentie, en internationaal van karakter. Met een sociale, culturele en bestuurlijke dynamiek die heel anders is dan waar ik vandaan kom.

Ik ging met dit gevoel in maart 2020 aan de slag. En hoewel de coronacrisis mijn eerste jaar als burgemeester natuurlijk een heel ander verloop gaf dan ik verwacht had, heb ik in de afgelopen periode toch de ziel van deze gemeente mogen ontdekken.

De ziel van Brunssum, zo heb ik ontdekt, ligt besloten in onze cultuur, en dan vooral in onze muziekcultuur. Muziek heeft Brunssum in de afgelopen 100 jaar sterk gevormd, en dat doet het nog steeds! Zovele van onze tradities, onze rituelen, onze kernwaarden, komen voort uit de muziekcultuur en zijn er nauw mee verweven. Overal waar mensen samen komen, is muziek. Overal waar muziek is, komen mensen samen.

Voor mij is dat laatste de kracht en waarde van muziek. Muziek verbindt. Het is een deken die ons allemaal warm houdt. Het geeft mensen juist dat onderscheidende ’thuis’-gevoel. Een gemeenschap die deze muzikale ziel heeft verworven, is een rijke gemeenschap. Brunssum is zo’n gemeenschap.

De Brunssumse muziekcultuur wordt gedragen door vele verenigingen. Koren, harmonieën, fanfares, orkesten en andere muziekverenigingen. Al deze verenigingen brengen een klankrijke mozaïek voort die gedragen wordt door de inzet en passie van vele, vele duizenden muzikanten en muziekliefhebbers.

Harmonie Orkest Concordia vertegenwoordigt voor mij het beste van deze muziekcultuur. ‘Muziek maken doe je samen’, is niet voor niets de vlag waaronder uw vereniging musiceert. In die vijf woorden zit alles besloten wat voor mij de essentie is van de Brunssumse muziekcultuur.

Harmonie Orkest Concordia is niet alleen een vereniging met ambities waar op hoog niveau muziek wordt gemaakt. Uw vereniging is ook een verbindend element in het Treebeekse, een plek waar heel veel mensen, jong en oud, zich thuis voelen. Het HOC is daarmee een krachtige, prachtige ambassadeur van onze kernwaarden, niet alleen vanwege de inspanningen en prestaties op het gebied van behoud en uitbouw van onze muzikale tradities, maar vooral ook vanwege de bijdragen aan het sociale weefsel binnen een van onze mooiste en oudste stadsdelen, Treebeek. En dat al ruim 85 jaar!

Ik ben vereerd dat ik gevraagd ben voor de bijzondere functie van Beschermvrouwe van uw vereniging. Ik heb deze uitnodiging met gepaste trots aanvaard. Waarom? Omdat ik zie dat de traditionele, verbindende muziekcultuur in onze tijd niet meer vanzelfsprekend is en daarom juist nu van ons allemaal om bescherming vraagt. Want (muziek)cultuur is zó belangrijk. Het is immers de ziel van de gemeenschap waar we allemaal zo graag wonen. Waar onze kinderen opgroeien. En waar we oud willen worden. Een gemeenschap waar je je echt thuis voelt omdat er zoveel is dat je kunt delen met anderen.

Graag wil ik als Beschermvrouwe van uw vereniging daar in de komende jaren een bijdrage aan leveren. Ik hoop dat samen met u te doen. Want Brunssum maken we met ons allemaal.

Wilma van der Rijt
burgemeester