Nieuwjaarsconcert 2019

Square

Op zaterdag 5 januari 2019 om 19:30 uur zullen Jeugd Orkest Stad Brunssum en Harmonie Orkest Concordia Treebeek hun jaarlijkse nieuwjaarsconcert verzorgen. Het nieuwjaarsconcert zal, net als andere jaren, plaatsvinden in Trefcentrum Treebeek.

Graag willen wij u uitnodigen om samen met ons het glas te heffen op het nieuwe jaar, een jaar waarin we weer mooie concerten ten gehore zullen brengen.

Na afloop van het nieuwjaarsconcert is er nog een gezellige nazit met een tombola waar mooie prijzen te winnen zijn.

Tijdens het nieuwjaarsconcert zal het harmonie-orkest naast diverse andere mooie muziekwerken een speciaal werk uitvoeren, namelijk “Variations pour Hautbois” van Rimsky-Korsakov (arr. D. Dondeijne). Dit betreft een solo-werk voor hobo met begeleiding van harmonie-orkest. De hobo-solo zal worden gespeeld door onze eigen hoboïst, Bert Steinmann.

Bert Steinmann studeerde hoofdvak hobo, althobo, directie en zang aan de conservatoria van Maastricht en Utrecht. Zijn liefde voor muziek is echter begonnen bij Concordia Treebeek! Bert’s vader, Jacobus Steinmann, speelde al klarinet bij de harmonie nog vóór de geboorte van zijn kinderen. Samen met zijn vrouw Fientje kreeg hij 4 zonen waarvan Bert de derde in de rij is. De jongens werden van kleins af aan gestimuleerd om een instrument te bespelen en ‘nee’ zeggen was geen optie. Wim bespeelde de dwarsfluit, Johan fagot, Bert hobo en Peter hoorn. Wat niemand destijds kon bevroeden is dat ze alle 4 een professionele muziekcarrière zouden krijgen.

Toen Bert ongeveer 6 jaar oud was en blokfluit speelde, mocht hij voor het eerst mee naar een repetitie van Concordia. Hij was zó onder de indruk en hoopte dat hij ooit ook mee kon spelen. Vader Steinmann vond klarinet wel een goed idee, daar had de harmonie immers behoefte aan. Na een paar jaar klarinet gespeeld te hebben, samen op les met zijn broer Johan, werd het volgens vader tijd dat Bert maar hobo ging spelen. Dit bleek een gouden greep. De eerste hobolessen kreeg hij van Henri van Leeuwen, daarna vervolgde hij de lessen bij Bernard Stalmeier die Bert dusdanig heeft aangespoord om naar het conservatorium van Maastricht te gaan. Het duurde niet lang voordat Bert zijn eerste schnabbels kreeg bij het Limburgs Symfonie Orkest, destijds nog onder leiding van André Rieu senior. Hobo en althobo studeerde Bert bij Koen van Slochteren en later HAFA/Orkestdirectie bij Hubert Cardous en Martin Koekelkoren.

Terwijl Bert nog studeerde werd hij aangenomen als hoboïst en alt-hoboïst van het toenmalige Noord-Hollands Philharmonisch Orkest te Haarlem. In die tijd reisde hij veel tussen Maastricht en Haarlem, daarbij bleef hij trouw lid bij Concordia. Bert’s verdere leven stond voornamelijk in het teken van muziek. Naast zijn orkestbaan heeft hij bij vrijwel alle professionele orkesten in Nederland geremplaceerd, een professionele zangcarrière gehad, les gegeven en verscheidene orkesten opgericht. Voor zijn muzikale verdiensten in de regio Haarlem/Heemstede kreeg Bert in 2006 de Minerva Cultuurprijs. Om deze prijs nuttig te besteden heeft hij vele benefietconcerten gehouden en daarmee uiteindelijk €30.000,- opgehaald en heeft dit ingezet ten behoeve van muziekonderwijs aan kinderen in Tanzania. Samen met zijn 3 kinderen is Bert naar Tanzania gereisd waar zij muziekonderwijs hebben gegeven en vele instrumenten hebben gedoneerd om de kinderen daar ook een kans te geven.

Gedurende de jaren veranderde het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest van naam en samenstelling en werd Holland Symfonia; weer later veranderde het naar Het Balletorkest. Na een carrière van 44 jaar is Bert afgelopen seizoen gestopt bij Het Balletorkest. Dit betekent geenszins dat Bert zich verveelt. Hij geeft vele gastdirecties, geeft nog steeds met veel plezier les, is werkzaam als adviseur/bestuurder en is onlangs begonnen met een studie barok-hobo. Bert is bijzonder verheugd dat hij, begeleid door Concordia Treebeek, het hoboconcert van de Russische componist Rimsky-Korsakoff voor u ten gehore zal brengen.

Foto: Bert Steinmann