Culturele plaquette voor Maurice Westerhof

Square

Na afloop van het jubileumconcert op zaterdag 30 november werd, onze klarinettist en bestuurslid, Maurice Westerhof door burgemeester Gerd Leers van Brunssum verrast met de culturele plaquette van de gemeente Brunssum. Deze onderscheiding was voor hem aangevraagd door het bestuur van Harmonie Orkest Concordia Treebeek voor al het werk dat hij al jarenlang verricht voor onze vereniging. Maurice is de drijvende kracht van onze vereniging.

Deze plaquette krijg je niet zo maar toegekend, ‘je moet er wel wat voor doen’…..

Het volgende staat op de website van de gemeente m.b.t. de toekenning van deze plaquette:

De burgemeester las tijdens de uitreiking onderstaande tekst voor:

Maurice Westerhof is een geboren en getogen Treebeekenaar die, net als zijn broers, door vader werd meegenomen naar Harmonie Orkest Concordia Treebeek. Veel van de kinderen in de buurt zijn andere kanten op gegaan in het leven, vaak niet de goede. De muziek en de contacten die hij bij Concordia opdeed, hebben voor Maurice veel positiefs gebracht.  Als klein jongetje kreeg hij klarinetles van Pauline Dieteren in Hoensbroek. Dat ging hem goed af, hij stroomde snel door vanuit jeugdorkest naar hoofdorkest. En daar speelt hij inmiddels ongeveer 30 jaar als een van de steunpilaren in de geweldige klarinetgroep. Een orkest waarmee hij vele muzikale hoogtepunten heeft mogen beleven, succesvolle concoursen in binnen- en buitenland, concertreizen door heel Europa en natuurlijk vele optredens in Brunssum voor de lokale bevolking en wanneer er bij gemeente, Afnorth of andere instanties iets muzikaal gevierd  kon worden.

Hij is inmiddels 33 jaar lid van Concordia en van die 33 jaar zit hij meer dan de helft in het bestuur van de harmonie. Daarnaast ook bestuurslid van Jeugd Orkest Stad Brunssum sinds de oprichting. Hiermee geeft hij heel veel terug, net als anderen in het verleden waar hij zelf vruchten van heeft mogen plukken. Binnen besturen heb je vaak praters en doeners. Niet dat Maurice op zijn mondje gevallen is, maar hij is meer een doener.  We kennen hem als een no-nonsense man, die altijd klaar staat voor de harmonie en anderen en daarbij altijd zijn eigen belang ondergeschikt maakt. Hij was en is vooral actief op het gebied van muziek voor de jeugd en ontplooit daarbij namens de harmonie op vele vlakken initiatief, van Klinkend Perspectief tot organiseren van jeugdkampen, van de contacten met muziekscholen en basisscholen tot het praktisch zorgen dat repetities kunnen plaatsvinden met goede dirigenten en in gebouwen die open moeten worden gesteld. Ook op gebied van acties die fondsen moeten werven is hij een leidende kracht, de talloze keren dat hij met kofferbakken vol speculaas Limburg doorkruiste om voor de harmonie geld te verdienen is slechts één van de vele voorbeelden. Kienen in Trefcentrum Treebeek (en de zaal op- en afbreken), rommelmarkten organiseren, tombola bij nieuwjaarsconcerten, feestavonden, droppings voor de jeugd, barbecues in de zomer, instrumenten laten repareren, bij vrijwel elk evenement of hand- en spandienst betrokken en de reden van succes.

Daarnaast ook op gebied van logistiek (zwaar slagwerk van A naar B en weer terug krijgen) en de organisatie van concerten van de “grote” harmonie de persoon die alles zelf of via anderen organiseert en regelt. En dan hebben we het nog niet over de vele vergaderingen en overleggen die toch ook nodig zijn om alles te laten reilen en zeilen en de neuzen dezelfde kant op te houden. Je staat er vaak niet bij stil, maar bovenop zijn zware baan als stratenmaker en sinds enige jaren bij de gemeente Landgraaf als voorman, kost deze “hobby” hem 1 a 2 dagen per week gemiddeld, veelal in avonden en weekends. Dat zijn partner daar wel eens over klaagt neemt hij op de koop toe.

Wat echter misschien nog hetgeen is dat Maurice het meest bijzonder maakt, meer nog dan alle resultaten die hij bereikt heeft en nog steeds bereikt, is de manier waarop hij dat doet.  Er is bij ons niemand bekend, die niet met hem wegloopt door zijn humorvolle, benaderbare en altijd enthousiaste persoonlijkheid. Hij stapt op iedereen af (ongeacht afkomst, statuur of andere zaken die soms afschrikken), maakt met iedereen een praatje en lijkt waar je ook komt meer mensen te kennen dan wie ook in de ruimte. Hiermee is hij ook de lijm die binnen een vereniging als Concordia de boel bij elkaar houdt. Die maakt dat mensen van boven de rivieren nog altijd met veel plezier naar Brunssum afreizen voor repetitie of concert. Die maakt dat buitenstaanders zich snel thuis voelen in Treebeek. En die maakt dat hij wat ons betreft ook beloond zou moeten worden met een onderscheiding, als dank voor alles wat hij voor vereniging en lokale samenleving heeft betekend en als positief rolmodel binnen de Treebeekse gemeenschap.

We hopen Maurice nog lang te mogen behouden voor onze vereniging !!