Bert Steinmann

Square

Dirigent HOC

Bert Steinmann ging op 6 jarige leeftijd mee met zijn vader naar de Harmonie Concordia in Treebeek. Hij was zeer onder de indruk van al die muzikale mijnwerkers.
Hij wilde net als zijn broers (fluit – fagot – hoorn) mee gaan spelen, maar dat begon eerst op de blokfluit. Het bleek dat hij toch wat meer talent had en kreeg al gauw een klarinet in zijn handen.  Na een paar jaren bleek zijn talent te liggen bij de hobo en dat was een gouden greep van zijn vader.

Net als zijn broers, studeerde Bert op het conservatorium van Maastricht, Hoofdvak hobo/althobo en Hafa Directie. Tijdens zijn studie werd hij aangenomen als hoboïst/althoboïst bij het toenmalige Noordhollands Philharmonisch Orkest in Haarlem.
Kort daarop werd  zijn tweede studieliefde gehonoreerd op het conservatorium van Utrecht waar hij hoofdvak solozang studeerde bij de sopraan Marianne Blok. Hij rondde zijn studie af bij de bas Max van Egmond in Amsterdam met als specialisatie Barok.

Bert Steinmann heeft zich ontwikkeld als een duizendpoot in de muziek. Hij bespeelt vrijwel alle blaasinstrumenten, richtte een aantal orkesten op in Haarlem en Heemstede, waaronder het ludieke “Heerenorkest de Teisterband” en  het Symfonisch Blaasorkest Heemstede (SBH), waar hij vele concerten mee gaf en twee keer op concours ging.

Vanuit het niets bracht hij het SBH naar ongekende hoogte met als klap op de vuurpijl de sprookjes van Roald Dahl voor niet minder dan 3.300 toeschouwers. Een muziektheater spektakel dat ongekend was met 200 muzikanten, zangers en artiesten.

Voor al zijn werk in de regio Kennemerland werd hij onderscheiden door de gemeente Heemstede met een gemeentepenning en kreeg  hij de Minerva Cultuurprijs 2006 van de Heemsteedse Kunstkring die hij besteedde bij twee projecten in Tanzania

Zijn drie kinderen reisden naar Tanzania en kozen daar twee kinderprojecten uit die hij vijf jaar sponsorde. Het geld werd besteed voor muziekonderwijs in Dodoma bij een school voor slechthorende en dove kinderen en een straatkinderen project in Mwanza waar hij een straatkinderenorkest oprichtte.

Recent heeft hij zijn professionele loopbaan bij het Balletorkest in Amsterdam beëindigd en dirigeert hij nog meer dan voorheen bij amateur orkesten zowel bij Symfonie als ook harmonie orkesten in de Randstad.

Steinmann heeft een druk sociaal leven met passies als lange afstandsloper, contrabassist, pianist en druk doende achter het fornuis om culinaire hoogstandjes uit zijn handen te toveren.